Ruimtevaartorganisaties ESA en NASA slaan de handen in elkaar om na te gaan of het mogelijk is om een asteroïde bij te sturen door er een kleine raket op af te sturen. De kennis die wordt vergaard bij de AIDA-missie kan van belang zijn om het voortbestaan van de mensheid te verzekeren.
Stel: Er komt een grote asteroïde recht op onze planeet af en de mensheid lijkt daarmee hetzelfde lot beschoren als de dinosaurussen 65 miljoen jaar geleden. Is het mogelijk om met een goedgemikte raket de baan van die asteroïde zo bij te sturen dat die de aarde mist?
Het klinkt als de plot van een rampenfilm genre "Armageddon", maar het is wel degelijk een scenario dat wetenschappers au sérieux nemen. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA slaat voor de zogenoemde AIDA-missie de handen in elkaar met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.
AIDA staat voor Asteroid Impact and Deflection Assessment. Het is kort gezegd een test waarbij de ruimtevaartorganisaties samen nagaan of het mogelijk is om met een raket de baan van een asteroïde bij te sturen en hoe dat dan precies moet gebeuren.
De Didymos-asteroïde is het doelwit van de missie. Didymos zelf heeft een diameter van 800 meter en heeft een kleine maan Didymoon: een ander hemellichaam van een diameter van 150 meter dat in een baan rond Didymos cirkelt.
De missie is gepland in 2020. (vrt/nasa)